Zazielenia się! Za oknem, w domach, na talerzach, w głowie. W dodatku wolna sobota sprzyja gotowaniu i daje też chwilę na zrobienie zdjęcia. I tak przy okazji świątecznej soboty zachęcam Was do zrobienia szparagów w szynce szwarcwaldzkiej upieczonych w jajku. Nie jest to odkrywcza potrawa, ale za to niezbyt skomplikowana w przygotowaniu i pyszna. Danie jest bezglutenowe, a zastępując jogurt mleczkiem kokosowym może być też bezlaktozowe.
Składniki (dla 2 osób):
- pęczek zielonych szparagów – u mnie po ugotowaniu wyszło ok 160 g
- 6 jaj
- szynka szwarcwaldzka – tyle plasterków ile szparagów lub o połowę mniej – u mnie wyszło 90 g
- jogurt naturalny – 100 g
- sól, pieprz, oregano, kolendra lub inne Wasze ulubione przyprawy
- odrobina masła klarowanego do posmarowania formy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Nastawić piekarnik na 190’C.
- Odłamać końcówki szparagów i podgotować je przez kilka minut.
- W tym czasie jajka zmieszać z jogurtem i z przyprawami.
- Nasmarować formę masłem. Można to pominąć, ale ja chcę sobie ułatwić zmywanie. 😉
- Szparagi owinąć szynką, wyłożyć w formie.
- Zalać jajkami z jogurtem.
- Piec przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.
- Zjeść i wyjść na spacer.
Jedna porcja, czyli połowa przygotowanej potrawy, to ok 386 kcal, a w tym 36g białka, 24g tłuszczu i 7,5g węglowodanów – gdyby komuś z Was takie informacje były potrzebne. Oczywiście to wartości przybliżone.
A skoro już za progiem Święta, życzę Wam dużo spokoju w te dni. Zajadajcie się i nacieszcie się wolnym czasem z rodziną.